Oorzaak genitale wratten

Genitale wratten wordt veroorzaakt door het humane papillomavirus, afgekort HPV. Er zijn meer dan honderd varianten bekend van HPV. Een aantal varianten kunnen wratten op de huid veroorzaken. Andere varianten kunnen genitale wratten veroorzaken en enkele types zelfs baarmoederhalskanker.

HPV en genitale wratten

Genitale wratten worden in 90% van de gevallen veroorzaakt door HPV type 6 of 11. Deze virussen kunnen via seksueel contact worden overgedragen. Hiervoor is geen penetratie nodig. Het virus kan zelfs al worden overgedragen wanneer er een handdoek wordt gedeeld met iemand die genitale wratten heeft. Eenmaal overgedragen infecteert het virus de cellen van de geslachtsdelen of anus. Hierin begint het virus zich te vermenigvuldigen en veroorzaakt het de groei van een genitale wrat. De eerste wratten ontstaan meestal pas na enkele weken tot maanden na infectie. Niet in alle gevallen zorgt een HPV-infectie ook voor het ontstaan van genitale wratten. In veel gevallen ontstaan er helemaal geen symptomen na een infectie. Soms zal er wel sprake zijn van jeuk en irritatie, maar niet van genitale wratten. Ook wanneer het virus geen symptomen veroorzaakt, kan het wel worden overgedragen.

Infectie HPV voorkomen

HPV is een virus dat erg gemakkelijk overgedragen kan worden. Het virus kan een tijdje overleven op een object, zoals een handdoek. Een enkele aanraking tussen geslachtsdelen kan al voldoende zijn voor overdracht van het virus. Het dragen van een condoom kan de kans op besmetting aanzienlijk verkleinen. Wel moet erbij worden gezegd dat een condoom niet volledig beschermd. Genitale wratten kunnen ook buiten het condoom zitten, bijvoorbeeld op het scrotum. Andersom kan het virus vanaf de vrouw worden overgedragen op het scrotum. Er blijft dan ook altijd een risico op besmetting aanwezig. Lees meer over hoe u besmet kunt raken met genitale wratten op de pagina genitale wratten besmetting.