Genitale wratten vrouw

Genitale wratten komen bij vrouwen vooral voor op de vulva. De vulva omvat de schaamlippen, clitoris en vaginaopening. Genitale wratten kunnen verder ontstaan in de vagina, op de baarmoedermond en in en rond de anus.

Genitale wratten vrouw herkennen

Genitale wratten zijn over het algemeen klein, ongeveer één á twee millimeter in doorsnee. In enkele gevallen kunnen de wratten groeien tot een diameter van ongeveer een halve centimeter. De kleur is over het algemeen rozerood tot rood. Genitale wratten komen meestal in groepjes voor. Soms zitten de wratten zo dicht op elkaar dat ze grotere, bloemkoolachtige structuren vormen. Genitale wratten kunnen erg jeuken en geven soms een pijnlijk en branderig gevoel. Meer informatie over de symptomen van genitale wratten vindt u op de pagina genitale wratten symptomen.

Genitale wratten vrouw overdracht

Genitale wratten worden erg gemakkelijk overgedragen. Het virus dat genitale wratten veroorzaakt, HPV, kan al bij korte aanraking worden overgedragen. Er is bij seks geen penetratie nodig voor overdracht. Ook het delen van een handdoek met iemand met genitale wratten kan al voldoende zijn voor besmetting. Goede hygiëne kan verdere besmetting van het gebied rond een genitale wrat voorkomen. Zeker in plooien, zoals tussen de schaamlippen, kan het virus zich vrij gemakkelijk verspreiden. Omdat de anus zich dichtbij de vagina bevindt, kan het virus relatief makkelijk worden overgedragen van vulva naar anus en andersom. Bij besmetting van de anus ontstaan er vaak ook genitale wratten binnenin de anus. Meer informatie over de besmetting van het HPV virus vindt u op de pagina genitale wratten besmetting.

Genitale wratten vrouw behandeling

Hoewel genitale wratten erg vervelend zijn, kunnen de wratten goed behandeld worden. De wratten kunnen aangestipt of ingesmeerd worden met een vloeistof waarin virusdodende medicijnen zitten. De medicijnen doden snel het virus en laten de wrat afsterven. Voorbeelden van medicijnen tegen genitale wratten zijn podofylline, imiquimod en camellia sinensis. De keuze voor een bepaald medicijn hangt onder andere af van de locatie van de wrat en de ernst. Lees verder over de behandeling van genitale wratten op de pagina genitale wratten behandeling.

Genitale wratten en baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker wordt altijd veroorzaakt door HPV. Dit hoeft echter niet te betekenen dat iedereen die besmet is met het virus ook daadwerkelijk baarmoederhalskanker krijgt. Er zijn meer dan honderd varianten van HPV. Sommige types veroorzaken wratten op de huid, sommige veroorzaken genitale wratten en andere types veroorzaken baarmoederhalskanker. HPV 16 en 18 zijn verantwoordelijk voor ongeveer 70-75% van de gevallen van baarmoederhalskanker. De varianten van HPV die zorgen voor genitale wratten, vooral HPV 6 en 11, zijn niet dezelfde varianten van HPV die baarmoederhalskanker veroorzaken.