Genitale wratten symptomen

Genitale wratten zijn simpel te herkennen aan hun karakteristieke vorm en locatie. De wratten ontstaan enkele weken tot maanden na besmetting met HPV. Lang niet iedereen krijgt te maken met genitale wratten na een besmetting met HPV. Ook de mate waarin genitale wratten ontstaan verschilt per persoon.

Uiterlijk genitale wratten

Genitale wratten zijn rond en vrij klein. De meeste genitale wratten hebben een diameter van één á twee diameter. In sommige gevallen kunnen de genitale wratten groeien tot een diameter van ongeveer een halve centimeter. De kleur van genitale wratten is rood tot rozerood. Hiermee vallen ze qua kleur niet altijd enorm op ten opzichte van het omliggende weefsel. De wratten zijn echter duidelijk voelbaar als een verdikking van het weefsel. Ze voelen daarnaast anders aan dan omliggende huid of omliggend slijmvlies.

Genitale wratten kunnen voorkomen op de genitaliën en op en in de anus. Soms ontstaan ze ook net naast de genitaliën op de huid. Genitale wratten komen meestal voor in groepjes, hoewel ook vaak maar één genitale wrat ontstaat. Soms zullen de genitale wratten zo dicht op elkaar zitten, dat ze bloemkoolachtige structuren vormen. Hoeveel genitale wratten er ontstaan verschilt sterk per persoon. Hygiëne speelt hierbij een belangrijke rol. Door het gebied rond wratten zo schoon mogelijk te houden, kan verdere besmetting van omliggend weefsel worden voorkomen.

Klachten genitale wratten

Genitale wratten zijn onschuldig, maar kunnen wel zorgen voor jeuk, pijn en een branderig gevoel. Over het algemeen zijn de wratten, net als wratten elders op het lichaam, niet extra gevoelig bij aanraking.