Genitale wratten man

Genitale wratten bij de man ontstaan met name op en rond de eikel na besmetting met HPV. Ook op de schacht en de rest van de schaamstreek kunnen genitale wratten ontstaan. Tenslotte is ook de anus een plek waar genitale wratten kunnen groeien.

Genitale wratten man herkennen

Genitale wratten zijn over het algemeen klein en rood tot rozerood van kleur. In de meeste gevallen zijn ze maar één á twee millimeter groot, maar soms kunnen ze wel een halve centimeter in diameter zijn. Genitale wratten komen meestal in groepjes voor. Plekken die enigszins warm en vochtig zijn hebben de voorkeur. Onbesneden mannen zien dan ook vooral genitale wratten ontstaan op de rand van de eikel, onder de voorhuid. De genitale wratten zorgen voor jeuk en soms lokale pijn en een branderig gevoel. Meestal zijn genitale wratten niet extra gevoelig bij aanraking. Meer informatie over het herkennen van genitale wratten vindt u op de pagina genitale wratten symptomen.

Genitale wratten man overdracht

Genitale wratten worden overgedragen tijdens seks zonder condoom. De wratten worden veroorzaakt door HPV, hetzelfde virus dat ook zorgt voor wratten op andere lichaamsdelen. Het virus wordt erg gemakkelijk overgedragen. Zo kan bijvoorbeeld het delen van een handdoek met iemand met genitale wratten al genoeg zijn voor besmetting. Ook met condoom is er een kans op overdracht, zeker wanneer er wratjes buiten het condoom aanwezig zijn. Na besmetting duurt het enkele weken tot maanden voordat de eerste wratjes ontstaan. In veel gevallen zal het virus zelfs helemaal geen genitale wratten veroorzaken. Het virus kan wel worden overgedragen als er geen wratten aanwezig zijn. Lees verder over de besmetting op de pagina genitale wratten besmetting.

Genitale wratten man behandeling

Genitale wratten verdwijnen vanzelf. Omdat dit vaak echter meer dan een jaar duurt, is het wenselijk de wratten te behandelen. Hiervoor kunnen verschillende medicijnen gebruikt worden. Deze kunnen in zalf- of druppelvorm op de wrat aangebracht worden. Het virus wordt gedood en de wrat sterft af. Voorbeelden van medicijnen tegen genitale wratten zijn podofylline, imiquimod en camellia sinensis. Een belangrijk onderdeel van het behandelen van genitale wratten is een goede hygiëne. Het gebied rond de genitale wratten moet zo schoon mogelijk gehouden worden, om besmetting van het omliggende gebied te voorkomen. Zeker wanneer genitale wratten zich onder de voorhuid of in de anus bevinden is een goede hygiëne van groot belang. Een uitgebreide beschrijving van de behandeling vindt u op de pagina genitale wratten behandeling.