Genitale wratten besmetting

Genitale wratten zijn erg besmettelijk. De wratten worden veroorzaakt door HPV. In de meeste gevallen worden genitale wratten veroorzaakt door de HPV varianten 6 en 11. Deze kunnen tijdens seksueel contact worden overgedragen, maar soms ook al bij niet-seksueel contact.

Genitale wratten besmetting man op vrouw

Wanneer de man last heeft van genitale wratten op de penis, kan er een condoom gedragen worden. Het condoom dient zo snel mogelijk om gedaan te worden, omdat het virus ook kan worden overgedragen wanneer de hand eerst de penis aanraakt en daarna de vulva. Wanneer de man genitale wratten op het scrotum heeft of op een andere locatie buiten het condoom, is besmetting lastig te voorkomen. Het virus verspreidt zich gemakkelijk en een enkele aanraking van de vulva door het scrotum kan voldoende zijn voor besmetting.

Genitale wratten vrouw op man

Ook wanneer de vrouw genitale wratten heeft kan het risico op besmetting verkleind worden door een condoom te dragen. Ook hier kan besmetting niet volledig voorkomen worden, omdat ook het scrotum en de schaamstreek besmet kunnen raken. De enige manier om er volledig zeker van te zijn dat er geen besmetting kan plaatsvinden, is geen seks hebben.

Besmetting anus

Ook op en in de anus kunnen genitale wratten ontstaan. Vanzelfsprekend kunnen deze worden overgedragen bij anale seks. Het dragen van een condoom verkleint de kans, maar biedt net als bij vaginale seks geen volledige bescherming.

Niet-seksueel contact

Het virus dat genitale wratten veroorzaakt is vrij sterk en ook erg besmettelijk. Het kan dan ook voorkomen dat het virus wordt overgedragen bij indirect contact tussen geslachtsdelen. Zo kan het virus worden overgedragen wanneer een handdoek wordt gedeeld met iemand die genitale wratten heeft. Hoewel de kans op een succesvolle besmetting hier kleiner is dan bij direct contact, moet ook indirect contact zoveel mogelijk voorkomen worden.