Genitale wratten behandeling

Genitale wratten zijn goed te behandelen met verschillende antivirale medicijnen. De medicijnen doden het virus in de wratten en laten de wrat zelf afsterven. In de meeste gevallen worden de medicijnen in de vorm van een vloeistof of crème aangebracht op de wrat.

Behandeling genitale wratten – medicijnen

Er zijn tegenwoordig veel medicijnen ontwikkeld die genitale wratten kunnen bestrijden. Deze kunnen thuis worden aangebracht.

Imiquimod: Imiquimod wordt doorgaans het meest voorgeschreven bij genitale wratten. Het medicijn wordt gedurende enkele weken aangebracht op de wrat in de vorm van een crème. Imiquimod stimuleert het lichaam om het virus te bestrijden, waardoor de wrat zal afsterven.

Podofylline: Een andere optie is podofylline, wat zowel in aanstipvloeistof als crème verkrijgbaar is op recept. Podofylline wordt gedurende enkele weken aangebracht. Het doodt de besmette cellen en remt de groei van huidcellen, waardoor de wrat uiteindelijk afsterft.

Camellia sinensis: Dit in crème verkrijgbare medicijn mag alleen gebruikt worden op wratten die zich bevinden op de huid. Camellia sinensis is niet geschikt voor behandeling van genitale wratten op de slijmvliezen.

Genitale wratten behandeling – door arts

Soms is het nodig dat de arts zelf een behandeling uitvoert. Dit is vooral het geval bij ernstige gevallen van genitale wratten, of bij genitale wratten die zich op moeilijk bereikbare plekken bevinden.

Vloeibaar stikstof: De arts kan met behulp van vloeibaar stikstof de genitale wrat bevriezen. Dit wordt ook wel cryotherapie genoemd. De wrat zal direct afsterven en op een later moment loslaten.

Trichloorazijn: Trichloorazijn is een zeer agressief middel dat de genitale wrat direct kapot maakt. Omdat trichloorazijn gemakkelijk door de huid heen kan bijten, mag het alleen door de arts gehanteerd worden.

Elektrocoagulatie: Naast bevriezing, kan de wrat ook weggebrand worden. Nadeel van dit type behandeling is dat er een plaatselijke verdoving voor nodig is.

Laserbehandeling: Moeilijk bereikbare wratten, bijvoorbeeld in de vagina, plasbuis of anus, kunnen met behulp van een laser vernietigd worden. De laser kan zeer nauwkeurig gericht worden op de wrat, wat met de andere behandelmethodes niet het geval is.

Operatieve ingreep: In ernstige gevallen, waar er bijvoorbeeld sprake is van zeer grote genitale wratten, kan er gekozen worden voor een operatieve ingreep. De wratten worden onder algehele narcose weggesneden door een chirurg.